Vücut geliştirmeye başlamak için ideal yaş nedir? Vücut geliştirmeye kaç yaşında başlamalısınız? Bu sorular sıklıkla tartışılmaktadır. Bu konu Antreman.NET tarafından detaylı olarak incelenecektir. Hadi başlayalım;
Şu bilgi kirliliğine bir dur diyelim. Birçoğumuz aslında hem vücut geliştirme hem de fitness yaptığımızı düşünüyoruz. Vücut geliştirme, fitness’ın gelişmiş bir şeklidir. Bazen siyah dev kaslı adamların resimlerini görürsünüz. Onların yaptığı budur. Vücut geliştirmede sağlık öncelikli değildir ve daha büyük olmak için doping ve hormonal türevler kullanılır. Bunun bizim yaptığımızla hiçbir ilgisi yoktur.
Fitness hakkında konuşalım. Fitness bizim yaptığımız spordur. Sağlık, zindelik ve gücün iç içe geçtiği ve insanların vücutları için mümkün olan en iyi şekli elde etmeye çalıştığı bir spordur. Hem sağlıklı hem de son derece faydalıdır. “Vücut geliştirmeye kaç yaşında başlanmalı?” sorusu doğru bir soru değildir. Vücut geliştirme 18 yaşın altındaki çocuklar için tavsiye edilmez. Bahsettiğim gibi, maksimum ağırlık ve maksimal kütleye ulaşmaya odaklanan bir spordur. Gelişim çağındaki çocukların gelişimini etkiler. (Bunu ileride tartışacağım.) Bu nedenle “Egzersize kaç yaşında başlanmalı?” diye sormalıyız Artık cevabımız var.
Her çocuk 7-8 yaşından sonra aktif olarak spora başlayabilir. Çocukların sadece vücut ağırlıkları ile yapabilecekleri sporlar en faydalı olanlarıdır. Bir fitness programı şınav veya barfiks çekmenin yanı sıra mekik çekmeyi de içerebilir. Ayrıca bisiklete binme, genel ağırlık antrenmanı ve hafif egzersizleri de içerebilir. Şınav, barfiks, mekik, hafif ağırlık antrenmanı ve bisiklete binmeyi içeren bir fitness rejimi çocuğun gelişimine yardımcı olacaktır. Bu yaşta ağır egzersizler yapılması tavsiye edilmez.
Erkek çocuklar ergenliğe ulaştıkça, vücutlarındaki testosteron seviyeleri yükselmeye başlar. Bu durumda kas inşa etmek daha kolaydır. Fitness’tan en iyi şekilde yararlanmak için ergenlik döneminde başlamak en iyisidir. Bu, ağır ağırlıklarla ve maksimum zorluk seviyesinde çalışmanız gerektiği anlamına gelmez. Gerekli olan tek şey gelecek için gerekli olan altyapıdır.
Bu mümkün değil mi? Fitness doğru yapıldığı takdirde çok faydalıdır. Koşu, bisiklet gibi sporlarda büyüme hormonu seviyeleri % 100-200 oranında artar. Ağırlık antrenmanlarında bu oran normalden %400 daha fazla olabiliyor. Egzersiz yaparken vücudun daha fazla büyüme hormonu salgılaması ne anlama geliyor? Daha uzun boy, daha uzun kemikler ve daha güçlü kaslar bunun sonucudur. Spor yapmak büyüme hormonunun salgılanmasına neden olur, bu da çocukların daha güçlü, daha uzun boylu olmasını ve daha hızlı büyümesini sağlar.
Dikkat etmeniz gereken tek bir şey var: ağırlık sınırı. Her kemiğin ucunda plakalar vardır. Yumuşak doku, büyüme durana kadar (18 ila 21 yaş arasında) yumuşak kalacaktır. Bu yumuşak doku kemiğin büyümesini sağlar. Bu yumuşak plak dokusu ağır sporlar tarafından bastırılırsa büyüyemez. Kemikler kısa kalır ve boy da kısa olur.
Yanlış yapılırsa bu sporun olumsuz yan etkileri olabilir. Bunu zaten tartışmıştım. Ağırlık gözünüzü korkutmasın. Normal ağırlıklardan bahsetmiyoruz. Boynunuzu kısa tutmak için çok çalışmanız gerekiyor.
Vücut geliştirmenin boyu uzatıp kısaltmadığı hakkında daha fazla bilgi için bu yazıyı okuyabilirsiniz.
Ayrıca Oku:
Nesine mobil uygulaması günümüzde binlerce kullanıcı tarafından tercih edilen son derece kullanışlı bir uygulamadır. Cep…
Casino oyunları söz konusu olduğunda, slotlar en popüler olanlardan bazılarıdır. Bu oyunları oynamak kolaydır ve…
Bu site çerezleri kullanmaktadır.